Silvestr - jaké jsou tradice dnešního dne
31. prosinec
Jmeniny: Silvestr
Měsíc: červen (podle dnešního dne, se určuje, jak bude v červnu)
Téma: příprava na to, co přijde
"Vstupní brána: přechod z času, který končí, do času, který začíná. Dobrý start!"

Od zavedení gregoriánského kalendáře v roce 1582 je 31.prosinec posledním dnem roku. Tento den je zasvěcen římskému biskupovi Silvestrovi (314-335), aby připomínal den jeho úmrtí. Silvestr odděluje fázi, v níž byli křesťané pronásledováni, od nové fáze, kdy za císaře Konstantina bylo křesťanství prohlášeno za státní náboženství.
Každý přechod otvírá nové možnosti. Věci se proměňují, nově formují, jinak řadí. Připravte se na tento večer tím, že si dopřejete příjemnou koupel, aby jste smyli a odstranili vše staré. Vysněte si svoji vizi nového roku.
Zvyky a rituály kolem Silvestra
Měli bychom strávit noc v kruhu svých milých, a to doslova, neboť kruh chrání lidi.
Měli bychom pro nový rok uzavírat nová předsevzetí a vybavit si, co se nám ve starém roce splnilo a co ne.
Tato noc slouží k zahnání zlých duchů včetně ducha starého roku. V četných krajinách je zvykem obytné a pracovní prostory, stáje a dvůr vykuřovat zpravidla kadidlem. Kdo tak činí teprve na Nový rok, může při vymetání staré veteše, vyhnat i nové štěstí.
Nosit červené spodní prádlo slibuje v novém roce šťastné milostné chvíle
Talíře se silvestrovským jídlem vyjídáme do dna, neboť to přináší peníze
Měli bychom však také nechat z pokrmů pár hezkých kousků do Nového roku, protože s tím zajistíme pro celý rok dostatek jídla
Typické silvestrovské pokrmy: kyselé zelí, hrách a hrachová polévka, aby se nás drželi peníze, vepřové maso slibuje štěstí, ryba postup vpřed. Drůbež může pro někoho znamenat, že mu štěstí uletí.
Je vhodné, podělit se o nějaký pokrm s přírodními bytostmi. Zaneseme jim ho na malém talířku, který postavíme ke kořenům některého ovocného stromu, aby se u nás usídlil blahobyt.
Dříve se o půlnoci pořádaly hlučné průvody k zahánění démonů. Dnes jsou v oblibě ohňostroje, jež mají vyjádřit explozivní radost z příchodu nového roku, lidé odpočítávají poslední vteřiny do chvíle, než se ozve rána doprovázející odkorkování sektu k přípitku na nový rok, na splnění všech přání.
Na silvestra se také často věští budoucnost, společně si vykládáme karty nebo odléváme olovo a dohadujeme se, co každý odlitek představuje
Sny, které se nám o silvestrovské noci zdají, se vyplní.

zdroj: Tajemství vánočních nocí, Jeanne Ruland
Jaké jsou zdravotní účinky silvestrovských pokrmů očima starých číňanů:
Čočka
Skupina: Luštěniny
Botanický název: Lens culinaris Chuť: sladká Povaha: neutrální Tropismus: Srdce, Slezina, Ledviny

Element: Zěmě
Užití: diuretikum,stimuluje systém nadledvin, zvyšuje vitalitu ledvin (esenci jing), posiluje srdce a krevní oběh, vysušuje
Charakteristika dle TCM Silně Posiluje esenci ledvin SHEN JING Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Středně Odvádí vlhko SHI Upravuje stolici
Upozornění: Při vnitřním suchu NEI ZAO by se měly luštěniny vařit spolu s mořskou solí a řasou a podávat s olivovým olejem.
Hrách žlutý
Čínsky: Huáng wāndòu

Charakteristika dle TCM Silně posiluje nedostatečnou energii sleziny PI QI XU
Povaha: Neutrální
Chuť: Sladká Tropismus: slezina, žaludek, ledviny, močový měchýř
Element: ZEMĚ, VODA
Vepř domácí-maso – ZHU ROU
Používá se čerstvé vařené, s vývarem

Chuť: sladko-slaná
Povaha: vyrovnaná – chladná
Tropismus: slezina, žaludek, ledviny
Účinek: rozhojňuje yin a svlažuje suché, doplňuje prázdnotu (qi, krve)
Indikace: zranění tekutin horkými nemocemi, hubnutí, suchý kašel, zácpa
Kontraindikace: vlhké horko, stagnace hlenů, revmatu, dně, obezitě, vysoký obsah histaminu v mase zvyšuje zánětlivé stavy( exémy, alergie, záněty u chron. onemocnění), nadměrná spotřeba vede k obezitě
Skupina: buyinyao /doplň. Yin/