Mechový kopřivový dort

Když na mě na internetu vykoukl tento úžasný dort a přečetla jsem si jeho složení, nemohla jsem odolat. Korpus je z kopřiv! Kopřivy miluji, jejich moc mi přijde magická. Na své zahradě záměrně nechávám místa, kde kopřivy mohou růst.


Originální dort měl vypadat takto. Moje prvotina není takto krásně zelená ani nadýchaná, ale chutná úžasně. Složení dortu jsem si přizpůsobila ze dvou receptů. Zdroje jsou zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/12468683635-vsechno-co-mam-rada/11692-recepty/8651-zeleny-mechovy-dort/

https://www.thewondersmith.com/blog/2018/3/13/nettle-cake-an-ode-to-moss-gazing?rq=moss+cake&fbclid=IwAR399WwEvmAVg3KTXharpBwfqqGWCeNNKbjAPsAlI7ExH94oB2HhN-TH4Rc


Ingredience:

Korpus 230 g másla 300 g cukru krupice (já dala kokosový cukr + třtinový a menší množství, dort nebyl tak přeslazený) 6 vajec 2 lžičky vanilkové pasty 4 lžíce citronové šťávy kůra z velkého citronu 450 g mraženého špenátu nebo 300 g čerstvého špenátu nebo kopřiv 500 g polohrubé mouky (použila jsem špaldovou) 3 lžičky prášku do pečiva špetka soli
Krém 500 g mascarpone (já dala 250g mascarpone, 2x BIO bílý jogurt + 1 měkký tvaroh) 2 lžíce namletého jehličí z Jedle Douglas (já ho nasekala nožem nadrobno, příště dám více) 4 lžíce cukru moučky 2 lžičky vanilkové pasty 1 lžička kůry z limetky
šťáva z půlky grepu (může být i více)

Postup:

nejprve jsem ve skleněné nádobě zalila listy kopřivy vodou (cca hrnek vody) a přivedla k varu, pak jsem nálev nechala vychladnout. Po vychladnutí jsem nálev rozmixovala na pyré.


Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh.


Máslo ušleháme s druhou polovinou cukru. Postupně zašleháme žloutky, vanilkovou pastu, citronovou šťávu, mouku s práškem do pečiva, sůl a kopřivy.


Zlehka vmícháme sníh z bílků.


Dno dortové formy o průměru 24 cm vysteleme papírem na pečení, nalijeme do formy a pečeme při teplotě 160 °C zhruba hodinu.


Špejlí vyzkoušíme, jestli je korpus upečený.


Upečený korpus necháme chladnout na mřížce.


Po vychladnutí seřízneme horní asi půl centimetrovou vrstvu a skrojíme i okraje. Korpus dvakrát překrojíme.


Šlehačku ušleháme, přidáme mascarpone, cukr, vanilkovou pastu a kůru z limetky, nasekané jehličí a šťávu z půlky grepu.


Namažeme první korpus.



Položíme další korpus a postup opakujeme.


Odříznutý vršek dortu rozdrobíme, posypeme jím krém na povrchu a dort dozdobíme ovocem, jedlými květinami, čokoládovými kamínky…


Dort je překvapivě chutný. Špenát mu dá barvu, ale není poznat na chuti.


Poznámky:


1. Chcete-li připravit pyré z kopřivy, odstraňte všechny listy (používejte rukavice!) A poté je několik minut vařte. Po uvaření se mohou ponořit do ledové lázně vychladnout. Vařené listy nalejte do mixéru - možná budete muset přidat ještě trochu vody, a rozmixujte do hladkého pyré. Chcete-li vytvořit špenátové pyré, smíchejte v mixéru syrové dětské špenátové listy s dostatečným množstvím vody, aby jste vytvořily hladké pyré.


2. Nezapomeňte péct při nižší teplotě. Pečení při nižší teplotě delší dobu pomáhá udržet svěží zelenou barvu.


3. Pokud nemůžete sehnat kopřivy :-), funguje špenát stejně dobře! A nebojte se, že váš dort bude chutnat jako salát - zelené listy přidají velmi jemnou chuť, která je pěkně zvýrazněna jasnými citrusovými plody. Sotva si jich všimnete.

0 zobrazení

LET'S GET IN TOUCH

© 2020 BÍLÝ OBLAČNÝ MOST